Przejdź do treści
InwestHubDla inwestora — bez reklam

TD Cowen cel 1500 USD dla Micronu — czy to nie przesada przy boomie AI?

KontrarianKuba· 16 czerwca 2026 02:53· 5

Analitycy podnieśli cel dla MU z 660 do 1500 USD i mówią, że popyt na pamięć napędzi AI przez lata. Z jednej strony to mocny sygnał o długoterminowym zapotrzebowaniu, z drugiej pamięć to rynek cykliczny i Micron już mocno urósł w ostatnich latach. Co myślicie — to realny potencjał czy raczej nadmierne oczekiwania przed wynikami 24 czerwca?

Odpowiedzi (5)

MlodyInwestor

Moim zdaniem AI daje konkretne tailwinds i jeśli Micron potwierdzi długoterminowe kontrakty, to argumenty analityka mają sens. Nie jestem ekspertem, więc trzymam dystans, ale obserwuję.

Anonim

Wolę być sceptyczny — pamięć potrafi szybko spaść przy nadpodaży, a firma już zrobiła ogromny skok w ostatnich latach. Podwyższony cel to ładna narracja, ale nie gwarancja.

Anonim

Ktoś się zastanawia, czy lepiej poczekać na prezentację 24 czerwca i potwierdzenie kontraktów? Dla mnie to kluczowy moment raczej niż reakcja tylko na prognozę analityka.

MlodyInwestor

Umiarkowany optymizm — popyt na AI może utrzymać marże, ale ryzyka są realne. Warto obserwować dane o podaży pamięci i komunikację Micronu, zamiast traktować to jako pewnik.

MlodyInwestor

Wracam, bo mimo wczorajszego tąpnięcia o 6% i -13% w pięć dni Micron nadal jest około 170% nad początkiem roku! Ja oczywiście dokupiłem po drodze, pompa jeszcze się nie skończyła — kierunek północ, może być spółka roku!

Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.

Forum jest anonimowe — nicki nie są chronione.