Przejdź do treści
InwestHubDla inwestora — bez reklam

S&P 500 przez XTB

SpokojnyKapital· 6 sierpnia 2026 13:14· 10

Wchodzę w S&P 500 przez XTB, ale chcę ogarnąć cspx czy SXR8, walutę i PIT-38 — czuję tu pompę na północ!!!

Odpowiedzi (10)

MarekZGPW

Sam ticker to nie wszystko. Sprawdziłbym przede wszystkim, czy oba instrumenty są tą samą klasą ETF-u i na jakiej giełdzie je kupujesz. Przy XTB ważne będzie też, jakie raporty dostaniesz do rozliczenia — jak masz konkretną sytuację, dopytaj księgowego.

Anonim

cspx i SXR8 to różne fundusze czy tylko inne tickery tego samego ETF-u?

Anonim

Tu głównie dolar, stopy Fed i nastroje w USA rozdają karty. Jak wojna albo cła podbiją nerwowość, to nawet dobry indeks potrafi dostać po głowie, a złoty dodatkowo zmienia wynik

BykZWarszawy

z tym pit-em zawsze wychodzi bagno, jeden błąd i urząd robi z człowieka leszcza

BykZWarszawy

Ja dokupiłem ostatnio przez XTB i śpię spokojniej, długi termin robi swoje!!!

Anonim

Ja bym kupował regularnie zamiast czekać na idealny moment. Przy ETF-ie łatwiej wtedy przeżyć korekty, bo nie próbujesz zgadnąć każdego ruchu.

DDcaluje

Nie patrzyłbym na to, który ticker brzmi lepiej. Jeśli fundusz i warunki są dla ciebie odpowiednie, ważniejsza jest regularność oraz to, żeby koszty i podatki były dla ciebie zrozumiałe.

Anonim

cspx sxr8, a potem jeszcze trzy aplikacje do sprawdzania kursu, ubieranko technologiczne haha

DDcaluje

To nie hype, tylko szeroki indeks i spokojna akumulacja, księżyc kiedyś będzie!!!

Anonim

S&P na lata, waluta to tylko szum po drodze! Dokupiłem małą porcję i lecimy na północ :)

Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.

Forum jest anonimowe — nicki nie są chronione.