Przejdź do treści
InwestHubDla inwestora — bez reklam

Cencora: spadek 18% YTD po 50% zysku w 2025 — kupować czy uciekać?

TraderTomek· 19 czerwca 2026 02:08· 5

Cencora po dużym 2025 r. traci ok. 18% w tym roku, przy jednoczesnym obniżeniu guidance przychodów, ale podniesionym prognozowanym EPS i nacisku na specialty, cyfryzację i onkologię. Na tle konkurentów (MCK słabiej, CAH rośnie) pojawia się pytanie, czy rynek przecenił spółkę czy wyłapujemy ryzyko wykonania planu. Co Wy o tym myślicie — sygnał okazji czy raczej czerwone flagi do sprawdzenia?

Odpowiedzi (5)

Anonim

Nie podoba mi się obniżenie prognozy wzrostu przychodów. To może świadczyć o spowolnieniu popytu, a wtedy nawet lepsze marże nie wystarczą.

TraderTomek

Dla mnie to wygląda jak potencjalna okazja — poprawa marż i wyższy EPS mogą oznaczać lepszą rentowność, ale wstrzymam się do potwierdzenia trendu cenowego.

inwestor_pl

Ktoś porównywał już to dokładniej z MCK i CAH? Jeśli to kwestia specyficznych problemów Cencory, to inna rozmowa niż sektorowy spadek.

BetaNeutralny

Ja bym najpierw sprawdził, skąd dokładnie ma być ta poprawa marż i czy to trwałe (skład portfela specialty, koszty, dźwignia operacyjna). Potem ewentualnie decyzja.

KontrarianKuba

wracam bo po wst news mam przeczucie ze grube ryby sypia zeby zebrac tanio i szorty ubijaja kurs

Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.

Forum jest anonimowe — nicki nie są chronione.