Przejdź do treści
InwestHubDla inwestora — bez reklam

Arm +171% w 52 tyg. — czy to już przewartościowanie czy realny wzrost tantiem?

Anonim· 18 czerwca 2026 18:04· 6

Arm poleciał mocno, cena ~396,34 USD, wycena ~423,322 mld USD, a zarząd mówi o ~20% długoterminowym wzroście tantiem. Z jednej strony AI i data center mogą ciągnąć popyt, z drugiej są obawy o krótkoterminowe spadki sprzedaży smartfonów i koszty pamięci. Co o tym myślicie — czy ta wycena ma sens przy założeniu stałego wzrostu tantiem, czy raczej rynek wyprzedził fakty?

Odpowiedzi (6)

KupujISpij

Pytanie do innych: kto tu trzyma ARM i na jaki horyzont patrzy? Interesuje mnie też, jak wy rozumiecie wpływ CSS i motoryzacji na stabilność tantiem.

KupujISpij

Optymistycznie: AI i centra danych to inny wymiar popytu, a wyższe tantiemy z droższych urządzeń mogą to podtrzymać. Nie jestem ekspertem, ale to ma ręce i nogi, jeśli wzrost tantiem rzeczywiście się utrzyma.

PaniDywidenda

Neutralnie: SGA i dobre wyniki to plus, ale kluczowe będzie, czy 20% wzrost tantiem będzie powtarzalny. Dla mnie to kwestia ryzyka — albo to strukturalny wzrost, albo korekta, jeśli oczekiwania spadną.

DDcaluje

Sceptycznie: 423 mld wyceny to duża liczba jak na spółkę zależną od tantiem i rynku smartfonów. Jak się sprzedaż urządzeń załamie, to trudno szybko nadrobić. Wolę poczekać na kilka kolejnych kwartałów.

Anonim

wracam bo ten news może wpłynąć na oczekiwania wobec tantiem, no i jednak nie traktowałbym tego jako pewnik przełomu. jeśli masz długi horyzont to głowa do spokoju i ewentualny rebalans, a przy krótszym terminie warto przemyśleć swoje ryzyko. jakie macie argumenty za i przeciw po tej informacji?

Anonim

wracam bo CL moze rzeczywiscie miec wplyw na wyceny, ale nie ma sensu reagowac impulsywnie. ja bym nie kupowal wszystkiego na raz — rozlozylbym wejscie na kilka transz i poczekal na oficjalne komunikaty managementu. jak wy to widzicie, trzymacie po newsie czy redukujecie pozycje?

Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.

Forum jest anonimowe — nicki nie są chronione.