Przejdź do treści
InwestHubDla inwestora — bez reklam

Accenture spada ~15% po obniżeniu guidance 2026 — przesada rynku czy powód do niepokoju?

Pan_Procent· 18 czerwca 2026 17:48· 4

ACN wczoraj poleciało prawie 15% po skorygowaniu prognozy wzrostu przychodów na 2026 (3–4% vs wcześniej 3–5%), mimo że kwartalne EPS były powyżej oczekiwań. Z jednej strony są dobre sygnały: marża lekko w górę, spore FCF i zwroty dla akcjonariuszy. Z drugiej — obniżka guidance to sygnał, że tempo wzrostu może być słabsze. Jak wy to widzicie: okazja po panice, czy raczej pierwszy dzwonek do ostrożności?

Odpowiedzi (4)

Anonim

Moim zdaniem rynek trochę przesadził — EPS wyższe, marża w górę, buybacki też robią swoje. Krótka panika, potem korekta do wartości spółki.

GrubyPortfel

Nie bagatelizowałbym jednak guidance. 3–4% zamiast 3–5% to nie jest wielka zmiana na papierze, ale pokazuje, że wzrost może być wolniejszy. Ja byłbym ostrożny.

BetaNeutralny

Ciekawi mnie ten efekt wyłączenia działalności w USA — po odjęciu 1% tempo ma być 4–5%. Ktoś wie, które segmenty ciągną prognozę w dół?

Anonim

Dla mnie ważne są cash flow i zwroty dla akcjonariuszy (FCF 3,6 mld, 2,2 mld na dywidendy i buyback). To plusy, ale trzeba patrzeć też na wycenę i perspektywy wzrostu.

Dodaj zdjęcie — kliknij, przeciągnij lub wklej (max 4)
Odpowiadasz jako Anonim. Bez konta, bez emaila.

Forum jest anonimowe — nicki nie są chronione.